Organisaties en Corona

Op deze pagina hebben we (praktische) informatie voor je op een rij gezet die kan helpen een weg te vinden in het ‘nieuwe normaal’ van je organisatie of initiatief.


Weer aan de slag? Maar hoe dan?

Over welke zaken moet je nadenken als je weer van start gaat? Welke beslissingen moet je nemen en welke aanpassingen moet je maken om uw activiteiten veilig te kunnen laten plaatsvinden? Op deze pagina hebben we dat voor je onder elkaar gezet.

Weer aan de slag!

Overzicht van richtlijnen en protocollen (per sector)  

Er zijn meerdere richtlijnen beschikbaar voor het opstarten van activiteiten in verschillende sectoren. De richtlijnen geven handvatten voor het veilig en verantwoord opstarten binnen de coronamaatregelen. U kunt zelf bekijken welke richtlijnen het beste aansluiten op uw organisatie en/of activiteiten.

Richtlijnen

Overzicht financiële steunmaatregelen

De rijksoverheid heeft voor verschillende sectoren maatregelen genomen om organisaties en instellingen financieel te ondersteunen. Ook zijn er fondsen die geld beschikbaar stellen voor corona-gerelateerde initiatieven

Overzicht financiële steunmaatregelen

Veelgestelde vragen

Heb ik toestemming nodig van de gemeente om mijn activiteiten weer op te starten?

Nee. Het is aan u als organisatie zelf om ervoor te zorgen dat activiteiten veilig kunnen plaatsvinden en voldoen aan de maatregelen van het RIVM. U hoeft dus geen plan van aanpak te schrijven dat de gemeente controleert. Wel heeft de gemeente vanuit de noodverordening de taak om toe te zien dat Vlaardingse organisaties zich aan de landelijke richtlijnen houden. Let op: voor de sportsector gelden wel richtlijnen.   

Als u subsidie ontvangt en activiteiten niet kunt uitvoeren vanwege de maatregelen of deze op een andere manier wil organiseren, dan verzoeken we u dit te bespreken met uw accounthouder of contactpersoon.


 

Ik organiseer een activiteit waar ik subsidie voor heb ontvangen. Deze kan niet doorgaan of alleen in aangepaste vorm. Wat betekent dit voor mijn subsidie? Wat moet ik doen?

Neem altijd even contact op met uw contactpersoon bij de gemeente. Dat kan schriftelijk, per e-mail of telefonisch. Onderaan uw subsidiebeschikking staat wie dat is. Doe dat in ieder geval vóór dat uw geplande activiteiten zouden plaatsvinden. In overleg met uw contactpersoon kunt u dan nieuwe of aangepaste afspraken maken. Uw contactpersoon kan deze vastleggen in een aangepaste subsidiebeschikking.


 

Hoe creatief mag ik zijn in het verzinnen van andere activiteiten?

U bent als organisatie zelf verantwoordelijk voor de activiteiten die u organiseert. Voor sport- en beweegactiviteiten zijn concrete richtlijnen opgesteld. Voor overige activiteiten dient u zich te houden aan de algemene landelijke richtlijnen van het RIVM. Voor sommige activiteiten zal het lastig zijn om te bepalen of ze wel of niet volgens de richtlijnen uitgevoerd kunnen worden. Neem in dat geval contact op met uw contactpersoon bij de gemeente. Wij kunnen met u meedenken.  


 

Geldt de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) ook voor stichtingen en verenigingen?

Dat hangt ervan af. Om in aanmerking te komen voor deze eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 gelden voorwaarden. Ten eerste moet de hoofdactiviteit van uw vereniging op 15 maart 2020 overeenkomen met een van de vastgestelde SBI-codes. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling, de code geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is. U vindt de code in het Uittreksel Handelsregister van uw KvK-inschrijving. Op de website van de RVO ziet u welke activiteiten in aanmerking komen voor de regeling. Daarnaast is er nog een aantal voorwaarden. Klik hier voor een volledig overzicht.

Voldoet uw stichting of vereniging aan alle voorwaarden? Dan kunt u t/m vrijdag 26 juni 2020 17:00 uur een aanvraag indienen. De hele aanvraagprocedure vindt u hier.


Heeft mijn vereniging of stichting recht op uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen?

De Regionale Belasting Groep (RBG) heft en int lokale lasten voor de gemeente Schiedam, Vlaardingen en Delft en voor de Waterschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard. Ondernemers kunnen, wanneer noodzakelijk, uitstel van betaling voor de openstaande vorderingen krijgen tot 30 juni 2020. Wilt u weten of dit voor u van toepassing is. Neem dan contact op via invordering@derbg.nl

Inschrijven voor onze nieuwsbrief:

Creatie en realisatie door The MindOffice